Ana içeriğe atla

Sponsorlu Bağlantı

Tiyatro Üzerine En İyi Filmler

İçinden tiyatro geçen sayısız filmin arasından daha çok prova ve oyun sürecine odaklanan öykülere odaklandık…

Perde Açılıyor (1950)

Perde Aciliyor
Yönetmen: Joseph Mankiewicz
Hırs, rekabet ve ihanet üzerine bir Hollywood klasiği. Genç Eve (Anne Baxter), tecrübeli ve ünlü tiyatro aktrisi Margo’ya (Bette Davis) kendini sevdirerek onun özel asistanı olur.
Gizli arzusu ise onun yerine geçmektir. Sinsi ve uzun vadeli bir planı vardır. 6 Oscar kazanan ve Amerikan popüler kültürüne damgasını vuran yapım, yüzlerce filme daha ilham kaynağı oldu.

Yapımcılar (1967)

Yapimcilar
Yönetmen: Mel Brooks
İflasın eşiğine gelmiş bir Broadway yapımcısı, muhasebecisinin önerisiyle açılış gecesinden batacak bir oyun hazırlamaya karar verir. Hitler’le ilgili son derece kötü bir oyun bulur; başarısız bir yönetmen ve yeteneksiz bir başrol oyuncusuyla anlaşır.
Plan mükemmeldir ama ilk gece seyirci o kadar eğlenir ki, oyun bir hite dönüşür. Tiyatronun cilveleri üzerine defalarca seyredilebilecek nefis bir komedi.

Kumpanya (1975)

Kumpanya
Yönetmen: Theo Angelopoulos
Yunanistan’da dolaşan gezici bir tiyatro kumpanyasının 1939 ile 1952 yılları arasında geçen öyküsünde asıl amaç, seyirciye Yunan tarihinin kırılma noktalarını göstermek.
Faşist diktatörlük, İtalyanlara karşı savaş, Nazi işgali, direniş, özgürlük ve iç savaştan görüntüler izlerken grup üyelerinin kendi içlerinde yaşadıkları çatışmalara da şahit oluyoruz. 230 dakikalık bu politik film, dakikalarca süren plan sekanslarıyla da ünlü.

Moliere (1978)

Moliere
Yönetmen: Ariane Mnouchkine
260 dakikalık film, gelmiş geçmiş en büyük oyun yazarlarından komedi ustası Moliere’in gerçekte kim olduğu sorusundan yola çıkıyor ve bir sanatçı olarak hayat hikâyesini anlatıyor.
Kurduğu tiyatro grubunun serüvenlerini izlerken Moliere’in evliliğine, aşklarına ve otoriteyle olan mücadelesine de tanık oluyoruz. Tiyatro severlerin arşivinde olmayı hak eden önemli bir film.

Oyunun Oyunu (1992)

Oyunun Oyunu
Yönetmen: Peter Bogdanovich
Michael Frayn’in tiyatro oyunundan uyarlanan film, sahnedeki oyun kadar kuliste yaşananları da yansıtan dinamik bir komedi. İlk perdeyi genel provada, ikincisini açılış gecesinde, üçüncüsünü ise turnede seyrediyoruz.
Kulisteki sorunlar, çatışmalar ve bunların sahneye yansıması oyunun kendisinden daha eğlenceli ve komik. Oyununu umutsuzca ayakta tutmaya çalışan yönetmende Michael Caine yine çok iyi.

Yorumlar

Sponsorlu Bağlantı

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk Restoran Ne Zaman ve Nerede Açıldı?

Yaşadığımız yer ister küçük olsun ister büyük, hemen her sokakta restoran bulmak mümkündür. Restoranların yaygın olması, kuşkusuz ki yemek yemenin insanın en temel ihtiyacı olmasından kaynaklanır. Durum böyle olunca, tahmin edebileceğiniz üzere, restorancılığın tarihsel gelişimi oldukça eskiye dayanır.  Peki , ilk restoran hangi tarihte açıldı? Restorancılığın Başlangıcı Yemek kültürü çok gelişmiştir. 1700’lü yıllara kadar restoran kavramı ortaya çıkmamıştır.  İlk modern restoran, 1765-1766 yıllarında Paris’te Boulanger tarafından açılmıştır.  Bu sayede müşterilere seçenekler sunan anlayış ortaya çıkmıştır. O dönemdeki anlayışa göre, restoranın amacı, et suyu bulyonu ve çorbalarla kişileri sağlığına kavuşturmaktı. Adıyla ünlü ilk restoran, 1782’de Paris’te açılmıştır . Grand Toveme de Loundres adıyla açılan bu restoranda, yemek isimleri listelenmiş ve belli saatlerde tek kişilik masalarda servis yapılmıştır. İlk restoranın açılmasından sonra Fransız Devrimi gerçekleştiği için

Elektronik Müziğin Tarihi

Elektronik müzik 19. Yüzyılda birçok Amerikalı ve Avrupa mucitlerin, girişimcilerin çalışmaları sayesinde kendine altyapı hazırlamıştır. Bu altyapı için gerekli olan aygıtlar bahsi geçen kimseler tarafından farklı alanlarda kullanılması için tasarlanmış icatları müzik için yorumlanmış halidir. Elektronik müzik dediğimizde aklımıza ilk gelen tanım elektronik aletlerle yapılan müzik türü şeklinde olacaktır. Bu tanım kesinlikle doğru bir tanım. İlk elektronik müzik 1960 yılında ilk elektronik klavyenin icadıyla hayat bulduğu düşünülmektedir. Borulu elektronik enstrümanlar da elektronik müzik tarihinde yerini aldıktan sonra kullanımları yavaş yavaş artmaya başladı. İlk Elektronik Müzik Enstrümanı İlk olarak icat edildiği düşünülen enstrüman yaklaşık olarak 7 ton büyüklüğünde ve  Telharmonium  adındaydı. Pek yaygınlaşması mümkün olamayacak kadar kaba ve ağır olan bu enstrüman elektronik müzik tarihi içerisinde yerini almıştır. 1897 yılından üretilen bu cihazın  Thaddeus Cahill  adı

Pronoya Nedir?

Pronoya kelimesi okuduğunuzda paronaya kelimesini okuduğunuzu veya kelimenin eş anlamlısı olduğunu düşünmüş olabilirsiniz.  Oysa pronoya , paronoyanın tam tersine karşılık gelen bir kavram.  Her şeyin ve herkesin kendisine zarar verebileceği şüphesi anlamına gelen poronayanın tersi olarak pronoya, her şeyin hatta evrenin bile kendisinin iyiliği için var olduğu sanrısına kapılmak anlamına gelir. Pronoyayı   bir yaşam felsefesi olarak benimseyen insanların paranoyak olmuş olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Pronoya, dini yaklaşımla karşımıza çıkan versiyonuna örnek olarak ‘Takdir-i İlahi’ kavramı verilebilir. Kişi yaşadığı ne olursa olsun tanrısal bir iyilik olduğunu düşünür. Uzak Doğu felsefelerinin temel kavramları olan, “darma, karma, reenkarnasyon” üçlüsü de bir pronoya örneğidir. İnsanın bu dünyada var olma nedeni, tanrısal olana ulaşmaktır. Başımıza gelenlerde Darma’ya bir nebze daha yaklaşmamız içindir. Her ölüm aslında yeni bir doğum ve tanrısal olana ulaşma yolculuğun yeni